Støt KFUM-spejderne på Frederiksberg, hver gang du tanker

Spejderdagen, Sankt Georg og dragen.

Nyheder

Home > Ikke kategoriseret > Spejderdagen, Sankt Georg og dragen.

Spejderdagen, Sankt Georg og dragen.

23 april 2023

Den 23. april fejrer spejdere verden over Spejderdagen – også kendt som Sankt Georgsdag.

Sankt Georg og dragen, er en gammel legende om ridderen Sankt Georg, der – kort sagt – dræber den onde drage. Spejderbevægelsen afholder Sankt Georgs dag d. 23. april hvert år, hvor vi som spejdere aflægger Spejderløftet og bekræfter, at vi vil gøre vores bedste for at overholde Spejderloven.

Læs sagnet om Sankt Georg, der her er lånt fra Det Danske Spejderkorps hjemmeside.

Historien om Sankt Georg begynder for mange hundrede år siden. Georg var søn af en officer i den romerske hær, og som sin far blev også Georg soldat, så snart han var gammel nok. Han var en dygtig kriger og blev hurtigt forfremmet.

En dag på vej hjem kom han til den lille by Silene. I Silene havde der længe boet en drage i en sø uden for byen. Dragen var en plage for indbyggerne og for at holde sig gode venner med den, gav de den hver dag et får at spise. Da der ikke var flere får, måtte indbyggerne begynde at ofre deres egne børn – efter lodtrækning.

Da loddet faldt på kongens datter, blev kongen ude af sig selv af sorg, og han tilbød indbyggerne alt sit sølv og guld og det halve kongerige, hvis bare hans datter måtte slippe. Men indbyggerne ønskede ikke at tage imod tilbuddet, og prinsessen blev sendt ud til dragen, klædt som brud.

I det samme kom Georg forbi. Prinsessen så ham og råbte, at han skulle skynde sig i sikkerhed, men Georg red nærmere og spurgte, hvorfor hun stod der.

Før hun havde nået at svare, rejste dragen sit vældige hoved fra søen. Georg løftede sin lanse og red mod dragen. Dragen vendte sig mod ham og blottede sine spidse tænder, men Georg red uforfærdet videre, og han borede lansen dybt ind i dragens hals. Dragen styrtede til jorden og var død.

Indbyggerne i Silene hyldede Georg som en helt, og kongen sagde, at han måtte få, lige hvad han bad om. Men Georg svarede, at det er en ridders pligt – som det er enhvers pligt – at hjælpe, hvor der er brug for det uden at forvente belønning til gengæld.

Selvom Georg var en helt, blev han forfulgt på grund af sin kristne tro, og den 23. april år 303 blev han henrettet.

Efter sin død blev han gjort til helgen, og på hans dødsdag – den 23. april – mindes vi hans tapperhed og vilje til at hjælpe andre.

Hos KFUM-Spejderne lyder vores lov og løfte således:

§ 5. Lov, løfte og valgsprog

1. Spejderloven:

”En spejder

  • Lytter til Guds ord
  • er hjælpsom
  • respekterer andre
  • værner naturen
  • er til at stole på
  • tager medansvar
  • finder sin egen mening.”

2. Spejderløftet:

“Jeg lover at gøre mit bedste for at lytte til Guds ord, holde Spejderloven og hver dag gøre noget for at glæde andre.”

I dag mødes trop- og seniortropsspejderne i Bisp Absalon Gruppe og aflægger løftet sammen. Det er selvfølgeligt helt frivilligt, om man har lyst til at aflægge løftet.